Новини

Як власникам сертифікатів на земельну частку (пай) оформити право власності?

Як власникам сертифікатів на земельну частку (пай) оформити право власності?

Землі колективної власності сільськогосподарських підприємств, кооперативів, акціонерних товариств в 1995 році визначено такими, що підлягають розпаюванню. Тобто кожному члену такого підприємства, кооперативу, товариства передбачена земельна частка (пай) у колективній власності, право на яку посвідчувалося відповідним сертифікатом.

Сертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника отримати земельну ділянку і містить інформацію про вартість та площу в умовних кадастрових гектарах. Слід зазначити, що цей сертифікат не підтверджує право власності на саму ділянку та не визначає її межі.

Процес оформлення власності на земельну частку передбачає заміну сертифіката на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП), який підтверджує реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Після оформлення витягу з ДРРП земельна ділянка буде мати чітко визначені межі на місцевості, і власник отримає повне право на володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Для того, щоб набути право на земельну частку (пай), згідно Указу Президента України "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям" від 8 серпня 1995р. №720, необхідна наявність таких обставин:

-         щоб особа була членом колективного сільськогосподарського підприємства;

-         була внесена до списку осіб, що додається до державного акта на право колективної власності на землю;

-         колективне сільськогосподарське підприємство отримало державний акт про право колективної власності на землю.

 

Крім того, документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), є:

-         свідоцтво про право на спадщину;

-         посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай);

-         рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

 

Важливо! Відповідно до Закону України від 31.03.2020 року №552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» вносяться зміни до законодавчих актів. Відповідно до ст. 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник паю або його спадкоємець не оформить право власності на цю земельну ділянку, він вважатиметься таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. До цього часу ділянка буде вважатись «невитребуваною».

Після 1 січня 2025 року невитребувані ділянки будуть передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Порядок оформлення права власності на земельну частку (пай)

  1. 1.       Необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування із письмовим клопотанням про передачу у власність відповідної земельної ділянки та надання дозволу на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

До заяви необхідно додати: копію сертифікату за земельну частку (пай), копію свідоцтва про вступ у спадщину або нотаріально посвідчений договір про набуття права власності на земельну частку (пай) або рішення суду про визнання права власності на земельну частку (пай).

  1. 2.       Після отримання рішення відповідного органу місцевого самоврядування власнику земельної частки (паю) необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

За результатами розробки даної проектної документації власник одержить Витяг з Державного земельного кадастру.

  1. 3.       Отримавши Витяг з Державного земельного кадастру, власнику земельної ділянки (паю) необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування для затвердження документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі.
  2. 4.       Отримавши рішення про затвердження документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку.

За результатами реєстрації видають Витяг на право власності на нерухоме майно.

Важливо! Стосовно власників паїв, які вже мають державні акти на право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, утворені за рахунок земельних часток (паїв), слід провести реєстрацію такої земельної ділянки (паю) у реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Якщо в державному акті (рожевого кольору – видавалися з 1991 по 2003 роки), відсутній кадастровий номер земельної ділянки, необхідно звернутися до землевпорядної організації для виготовлення технічної документації з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). І вже після присвоєння кадастрового номеру зареєструвати право власності в ДРРП на нерухоме майно.

 

Куди звернутися для прийняття рішення про надання дозволу та затвердження документації із землеустрою?

Звернутися до ЦНАПу за місцем розташування ділянки може заявник особисто чи законний  представник (за дорученням).

 

В Івано-Франківській міській територіальній громаді клопотання можна подати у Центрі надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська, головному офісі, усіх територіальних підрозділах та віддалених робочих місцях.

 

Більш детальна інформація щодо переліку документів, бланк заяви та іншу інформацію можна отримати на сайті Центру надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська (https://cnap.if.ua/)  в розділі «Послуги».

 

Прес-служба ЦНАП м.Івано-Франківськ

 75-01-19

Графік роботи

Центр надання адміністративних послуг
(м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 9)
ПН, ВТ, СР
9.00-17.00
ЧТ
9.00-20.00
ПТ, СБ
9.00-16.00
без перерви
ТП та ВРМ ЦНАП у м.Івано-Франківську
(вул.Галицька,124-А, вул.Івана Павла ІІ, 4,
вул.Гетьмана Мазепи, 185, вул.Отця І.Блавацького,1)
ПН, ВТ, СР, ЧТ
8.00-17.00
ПТ
8.00-16.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
ТП та ВРМ ЦНАП
в населених пунктах Івано-Франківської МТГ
ПН, ВТ, СР, ПТ
8.00-16.00
ЧТ
8.00-17.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
 

Сервіси

  • Послуги для військово службовців
  • Електронні послуги
  • Перевірити стан послуги
  • Перевірити стан черги
  • Подати запит публічної інформації
  • Персональний кабінет
  • Мобільний адміністратор
  • Оплата послуг
  • Перевірка стану оформленння паспорта
  • Оцінювання якості обслуговування
  • Публічна кадастрова карта України
  • Державні послуги
  • Нормативні акти
  • Офіційний сайт міста
  • Державні послуги онлайн
  • Гід з державних послуг
  • Послуги власникам житла
  • Матеріальна допомога військовим
  • Ваучерна підтримка бізнесу
  • Матеріальна допомога особам старшим 70р.
  • Матеріальна допомога особам з інв. І-ІІгр.
  • Допомога сільгосп виробникам
  • Матеріальна допомога військовим на спорядження
  • Матеріальна допомога військовим на реабілітацію
* ПриміткаДля замовлення послуги в електронному вигляді Ви повинні зайти в розділ “Електронні послуги” та авторизуватись за допомогою BankID або “Персонального кабінету”

Останні новини