в послугах
  • в послугах
  • в статтях

Новини

Приватизація землі в Україні під час воєнного стану

Приватизація землі в Україні під час воєнного стану

Передача земельних ділянок у власність або користування, під час дії воєнного стану регулюється пунктом 27 Перехідних положень Земельного кодексу України. З початку повномасштабного вторгнення прийнято і низку нормативно-правових актів, які спрямовано на пристосування цих відносин до нових умов. Основними серед них є Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану" (Закон № 2145-IX) та Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану" (Закон № 2211-IX).

Нормою закону визначили, що забороняється безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі та розроблення такої документації. Положення не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом.

Отже, хто має право на приватизацію землі в умовах воєнного стану?

Право на безоплатне отримання земельної ділянки у власність під час дії воєнного стану мають тільки громадяни України, яким на праві приватної власності належать об’єкти нерухомого майна, у тому числі індивідуальні житлові будинки, гаражі, садові будинки та інші будівлі, право власності на які оформлено згідно діючого законодавства.

Окрім того, право на отримання безоплатно у власність земельних ділянок мають громадяни, яким земельні ділянки були надані до 1 січня 2002 року у користування.

Документами, що підтверджують наявність у громадянина права користування земельною ділянкою, можуть бути:

-       договори про надання в безстрокове користування земельної ділянки для будівництва індивідуального житлового будинку, акт відводу земельної ділянки в натурі, на підставі таких договорів провадилась реєстрація будинків і домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР;

-       записи в земельно-шнурових книгах сільськогосподарських підприємств і організацій, записи в погосподарських книгах сільських рад, записи в реєстрових книгах виконавчих комітетів міських і сільських рад;

-       державні акти на право користування/володіння землею;

-       договори оренди землі;

-       державні акти на право постійного користування землею.

Яка процедура передачі земельної ділянки у власність?

Процедура безоплатної  передачі у власність земельних ділянок не змінилась. Вона врегульована ст. 118 Земельного Кодексу України, в якій зазначено, що громадянин, який бажає приватизувати  земельну ділянку у межах норм безоплатної приватизації, що перебуває у його користуванні, у тому числі земельної ділянки, на якій розташовані житловий будинок, господарські будівлі, споруди, що перебувають у його власності, подає клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

Етапи приватизації земельної ділянки

І етап. Звернутись в землевпорядну організацію з сертифікованим інженером-землевпорядником.

З переліком сертифікованих інженерів-землевпорядників можна ознайомитися у Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників. 

 

ІІ етап. Державна реєстрація земельної ділянки, в результаті якої буде підготовлено витяг з Державного земельного кадастру із зазначенням кадастрового номеру ділянки.

 

ІІІ етап. Подача документів до місцевої ради для прийняття рішення на сесії про передачу у власність земельної ділянки.

Рішення сесії місцевої ради про передачу у власність земельної ділянки є підставою для реєстрації права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

 

ІV етап. Реєстрація права власності на земельну ділянку з видачею Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


Важливо! Можна безкоштовно приватизувати земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):

-  0,1 га (10 соток) у місті;

-  0,15 га (15 соток) у селищі міського типу;

-  0,25 га (25 соток) у селі;

для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

 

Куди звернутися для прийняття рішення про передачу земельної ділянки у власність?

Звернутися до ЦНАПу за місцем розташування ділянки може заявник особисто чи законний  представник (за дорученням).

 

В Івано-Франківській міській територіальній громаді клопотання можна подати у Центрі надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська, головному офісі, усіх територіальних підрозділах та віддалених робочих місцях.

 

Більш детальна інформація щодо переліку документів, бланк заяви та іншу інформацію можна отримати на сайті Центру надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська (https://cnap.if.ua/)  в розділі «Послуги».

 

Прес-служба ЦНАП м.Івано-Франківськ

 75-01-19

 

Графік роботи

Центр надання адміністративних послуг
(м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 9)
ПН, ВТ, СР
9.00-17.00
ЧТ
9.00-20.00
ПТ, СБ
9.00-16.00
без перерви
ТП та ВРМ ЦНАП у м.Івано-Франківську
(вул.Галицька,124-А, вул.Івана Павла ІІ, 4,
вул.Гетьмана Мазепи, 185, вул.Отця І.Блавацького,1)
ПН, ВТ, СР, ЧТ
8.00-17.00
ПТ
8.00-16.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
ТП та ВРМ ЦНАП
в населених пунктах Івано-Франківської МТГ
ПН, ВТ, СР, ПТ
8.00-16.00
ЧТ
8.00-17.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
 

Сервіси

  • Послуги для військово службовців
  • Електронні послуги
  • Перевірити стан послуги
  • Перевірити стан черги
  • Подати запит публічної інформації
  • Персональний кабінет
  • Мобільний адміністратор
  • Оплата послуг
  • Перевірка стану оформленння паспорта
  • Оцінювання якості обслуговування
  • Публічна кадастрова карта України
  • Державні послуги
  • Нормативні акти
  • Офіційний сайт міста
  • Державні послуги онлайн
  • Гід з державних послуг
  • Послуги власникам житла
  • Матеріальна допомога військовим
  • Ваучерна підтримка бізнесу
  • Матеріальна допомога особам старшим 70р.
  • Матеріальна допомога особам з інв. І-ІІгр.
  • Допомога сільгосп виробникам
  • Матеріальна допомога військовим на спорядження
  • Матеріальна допомога військовим на реабілітацію
* ПриміткаДля замовлення послуги в електронному вигляді Ви повинні зайти в розділ “Електронні послуги” та авторизуватись за допомогою BankID або “Персонального кабінету”

Останні новини