Новини

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами

Що таке дозвіл на викиди забруднюючих речовин?

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами - це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям та громадянам - підприємцям експлуатувати об'єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за умови дотримання встановлених відповідних нормативів граничнодопустимих викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну.

 

Кому потрібно оформляти дозвіл?

З самого визначення дозволу, можна дійти висновку, що даний документ потрібен суб’єктам господарської діяльності (юридичні особи, фізичні особи-підприємці), які в ході своєї господарської діяльності здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

 

Куди потрібно звертатись, щоб отримати відповідний дозвіл?

Для отримання такого дозволу потрібно звернутись до суб'єкта надання адміністративної послуги з необхідним пакетом документів.

Якщо об’єкт, на який видається дозвіл відноситься до I групи -  дозвіл видається Міндовкіллям за погодженням з Держпродспоживслужбою. Документи направляються поштовим зв’язком безпосередньо суб’єкту надання адміністративної послуги.

Якщо ж об’єкт відноситься до II або III групи -  структурними підрозділами обласних державних адміністрацій, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з територіальними органами Держпродспоживслужби. В такому випадку прийом документів здійснюється через Центри надання адміністративних послуг, за місцезнаходженням відповідного об’єкта.

 

Як дізнатись до якої групи належить обєкт, на який потрібно отримати дозвіл?

У відповідності до норм ЗУ «Про охорону атмосферного повітря», до першої групи належать об'єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До другої групи належать об'єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До третьої групи належать об'єкти, які не належать до першої і другої груп".

 

Які документи необхідні для отримання дозволу?

Для отримання дозволу суб'єкт господарювання: оформляє заяву; готує документи, в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин; проводить інвентаризацію стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, видів та обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, пилогазоочисного обладнання; проводить оцінку впливу викидів забруднюючих речовин на стан атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони; розробляє плани заходів щодо: досягнення встановлених нормативів граничнодопустимих викидів для найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин; охорони атмосферного повітря на випадок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; ліквідації причин і наслідків забруднення атмосферного повітря; остаточного припинення діяльності, пов'язаної з викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та приведення місця діяльності у задовільний стан; запобігання перевищенню встановлених нормативів граничнодопустимих викидів у процесі виробництва; здійснення контролю за дотриманням встановлених нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин та умов дозволу на викиди; обґрунтовує розміри нормативних санітарно-захисних зон, проводить оцінку витрат, пов`язаних з реалізацією заходів щодо їх створення; проводить оцінку та аналіз витрат, пов`язаних з реалізацією запланованих заходів щодо запобігання забрудненню атмосферного повітря; готує інформацію про отримання дозволу для ознайомлення з нею громадськості відповідно до законодавства.

 

На який термін видається дозвіл?

Дозвіл видається на строк не менш як п'ять років.

 

Чи є платним дозвіл?

Ні, дозвіл безкоштовний.

 

Чи передбачена відповідальність за не оформлення дозволу на викиди в атмосферне повітря?

У відповідності до ст. 78 Кодексу України про адміністративні правопорушення - викиди  забруднюючих  речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноважених на те державних органів або  недотримання вимог,  передбачених  наданим  дозволом,  інші  порушення  порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне  повітря  або перевищення  граничних  нормативів  утворення забруднюючих речовин під  час  експлуатації  технологічного  устаткування,   споруд   і об'єктів  тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також, у відповідності до  ст. 34 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» передбачено відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону атмосферного повітря.

 

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами

 

 

Прес-служба ЦНАП м.Івано-Франківська

75-01-19

 

 

Графік роботи

Центр надання адміністративних послуг
(м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 9)
ПН, ВТ, СР
9.00-17.00
ЧТ
9.00-20.00
ПТ, СБ
9.00-16.00
без перерви
ТП та ВРМ ЦНАП у м.Івано-Франківську
(вул.Галицька,124-А, вул.Івана Павла ІІ, 4,
вул.Гетьмана Мазепи, 185, вул.Отця І.Блавацького,1)
ПН, ВТ, СР, ЧТ
8.00-17.00
ПТ
8.00-16.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
ТП та ВРМ ЦНАП
в населених пунктах Івано-Франківської МТГ
ПН, ВТ, СР, ПТ
8.00-16.00
ЧТ
8.00-17.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
 

Сервіси

  • Послуги для військово службовців
  • Електронні послуги
  • Перевірити стан послуги
  • Перевірити стан черги
  • Подати запит публічної інформації
  • Персональний кабінет
  • Мобільний адміністратор
  • Оплата послуг
  • Перевірка стану оформленння паспорта
  • Оцінювання якості обслуговування
  • Публічна кадастрова карта України
  • Державні послуги
  • Нормативні акти
  • Офіційний сайт міста
  • Державні послуги онлайн
  • Гід з державних послуг
  • Послуги власникам житла
  • Матеріальна допомога військовим
  • Ваучерна підтримка бізнесу
  • Матеріальна допомога особам старшим 70р.
  • Матеріальна допомога особам з інв. І-ІІгр.
  • Допомога сільгосп виробникам
  • Матеріальна допомога військовим на спорядження
  • Матеріальна допомога військовим на реабілітацію
* ПриміткаДля замовлення послуги в електронному вигляді Ви повинні зайти в розділ “Електронні послуги” та авторизуватись за допомогою BankID або “Персонального кабінету”

Останні новини