Новини

До відома землевласників, землекористувачів земельних ділянок !

 

Із запровадженням із 2013 року автоматизованої системи Державного земельного кадастру – Національної кадастрової системи кожен власник, землекористувач земельної ділянки має змогу за допомогою порталу  «Публічна кадастрова карта України» (http://map.dazru.gov.ua/kadastrova-karta) перевірити – чи внесено його земельну ділянку до кадастрової системи та наскільки правильними і достовірними  є відомості про неї.

Інформуємо, що відомості про земельні ділянки можуть містити помилки у відомостях про земельну ділянку, які  могли бути  допущених у різні часи та з різних причин.

Загалом відповідно до ст.138 Порядку ведення Державного земельного кадастру. затвердженого. Постановою Кабінету Міністрів України помилками у Державному земельному кадастрі є:

1) технічна помилка (описка, друкарська, граматична, арифметична чи інша помилка), допущена органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру;

2) технічна помилка (описка, друкарська, граматична, арифметична чи інша помилка), допущена не з вини органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру (в тому числі технічна помилка у документах, на підставі яких внесені відомості до Державного земельного кадастру);

3) помилка, допущена у відомостях Державного земельного кадастру внаслідок помилки у документації із землеустрою та оцінки земель (в тому числі виявлена після перенесення інформації про земельні ділянки з державного реєстру земель та відомостей про інші об'єкти Державного земельного кадастру, що містяться в документації із землеустрою та оцінки земель, затвердженій та переданій до 1 січня 2013 р. до Державного фонду документації із землеустрою);

4) помилка, допущена у відомостях Державного земельного кадастру, внесених до нього з інших кадастрів та інформаційних систем у порядку інформаційної взаємодії;

5) технічна помилка, допущена у відомостях Державного земельного кадастру внаслідок перенесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку, яка не була зареєстрована в державному реєстрі земель;

6) помилка, допущена у відомостях Державного земельного кадастру під час державної реєстрації земельної ділянки;

7) помилка у застосуванні систем координат для земельних ділянок, які були зареєстровані до 1 січня 2013 р. та перенесені до Державного земельного кадастру.

На сьогодні під керівництвом Держгеокадастру та координацією Головних управлінь Держгеокадастру в областях  триває процес наповнення, актуалізації та виправлення відомостей про земельні ділянки, на які були видані правовстановлюючі документи, а відомості про такі земельні ділянки не внесені  з певних причин до системи Державного земельного кадастру.

Цю роботу на місцях виконують державні кадастрові реєстратори по всій території України, в т.ч. на території Івано-Франківської області.

Узагальнюючи причини помилок, які виявляються як державними кадастровими реєстраторами так і самими землевласниками, землекористувачами на місцях можна виокремити найпоширеніші з них, а саме:

-          інформація про ділянку зберігалася лише в паперовій формі і її ще не переведено у цифровий формат (електронний документ відсутній), отже, не завантажено в систему (як правило це ділянки з правовстановлюючими документами виданими до 2004 року)

-          відсутній електронний документ (обмінний файл), при цьому в технічній документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки відсутній каталог координат поворотних точок меж земельної ділянки,

-         каталоги координат в документації із землеустрою надані в умовній або місцевій системі  координат, які неможливо привести до діючих систем координат, які використовуються системою Державного земельного кадастру

-          ділянка перетинається з іншою ділянкою і/або її місцезнаходження не відповідає фактичному розташуванню на місцевості (в натурі).

Коли є сумніви у достовірності даних про земельну ділянку або коли інформація про ділянку в Державному земельному кадастрі відсутня взагалі кадастровими реєстраторами здійснюються пошуки інформації та перевірку відомостей перед тим, як внести їх до Державного земельного кадастру. Пошуки відповідних матеріалів та документів ускладнюються тим, що в переважній більшості таких випадків землевпорядні організації, які виготовляли технічну документації із землеустрою і мали відповідати за якісне виконання землевпорядних робіт припинили свою діяльність або взагалі відомості про виконавця робіт із землеустрою у районних відділах Держгеокадастру відсутні.

Звертаємо увагу, що саме власники,  землекористувачі передовсім повинні бути зацікавлені в тому щоб земельна ділянка була внесена до системи Державного земельного кадастру та  коректно відображена.

Тому у разі виявлення помилок, допущених не з вини кадастрового реєстратора зацікавленим особам направляються повідомлення з рекомендаціями заходів щодо виправлення помилок.

Якщо у Вас не має можливості скористатись послугами Публічної кадастрової карти  Ви можете звернутись до Відділу у м. Івано-Франківську  Головного управління  Держгеокадастру  в Івано-Франківській області (якщо ділянка розташована на території Івано-Франківської міської ради) за адресою: 76014, м.Івано-Франківськ, вул. Сахарова, 34, тел. 52-02-06, е-mail: ivano-frankivsk_mu_iv@dazru.gov.ua  щодо наявності  або відсутності відомостей або виявлення помилок у відомостях про земельну ділянку у системі державного земельного кадастру. При цьому  необхідно надати  відповідну документацію із землеустрою, за якою ділянка відводилась у власність чи користування, з каталогами координат, та обмінний файл (при наявності).

Додатково інформуємо, що одним із шляхів виправлення помилок внаслідок неякісного виконання робіт із землеустрою чи відсутності відповідних матеріалів і документів щодо відведення земельної ділянки і на яку видано правовстановлюючий документ є виготовлення документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок у натурі (на місцевості).

 

 Відділу у м. Івано-Франківську  Головного управління  Держгеокадастру  в Івано-Франківській області (76014, м.Івано-Франківськ, вул. Сахарова, 34, тел. 52-02-06, е-mail: ivano-frankivsk_mu_iv@dazru.gov.ua)

 

До відома землевласників, землекористувачів земельних ділянок !

 

 

 

 

Графік роботи

Центр надання адміністративних послуг
(м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 9)
ПН, ВТ, СР
9.00-17.00
ЧТ
9.00-20.00
ПТ, СБ
9.00-16.00
без перерви
ТП та ВРМ ЦНАП у м.Івано-Франківську
(вул.Галицька,124-А, вул.Івана Павла ІІ, 4,
вул.Гетьмана Мазепи, 185, вул.Отця І.Блавацького,1)
ПН, ВТ, СР, ЧТ
8.00-17.00
ПТ
8.00-16.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
ТП та ВРМ ЦНАП
в населених пунктах Івано-Франківської МТГ
ПН, ВТ, СР, ПТ
8.00-16.00
ЧТ
8.00-17.00
перерва
12.00-13.00
СБ, НД, державні свята
вихідний день
 

Сервіси

  • Послуги для військово службовців
  • Електронні послуги
  • Перевірити стан послуги
  • Перевірити стан черги
  • Подати запит публічної інформації
  • Персональний кабінет
  • Мобільний адміністратор
  • Оплата послуг
  • Перевірка стану оформленння паспорта
  • Оцінювання якості обслуговування
  • Публічна кадастрова карта України
  • Державні послуги
  • Нормативні акти
  • Офіційний сайт міста
  • Державні послуги онлайн
  • Гід з державних послуг
  • Послуги власникам житла
  • Матеріальна допомога військовим
  • Ваучерна підтримка бізнесу
  • Матеріальна допомога особам старшим 70р.
  • Матеріальна допомога особам з інв. І-ІІгр.
  • Допомога сільгосп виробникам
  • Матеріальна допомога військовим на спорядження
  • Матеріальна допомога військовим на реабілітацію
* ПриміткаДля замовлення послуги в електронному вигляді Ви повинні зайти в розділ “Електронні послуги” та авторизуватись за допомогою BankID або “Персонального кабінету”

Останні новини